Riigikogu väliskomisjonis arutati Aasia, Arktika ja Venemaa suunalist teadustegevuse arendamist ja korraldamist

Nagu Väliskomisjoni FB postitusest saab lugeda, arutati neljapäeval, 13. jaanuaril Riigikogu väliskomisjonis Aasia, Arktika ja Venemaa suunalist teadustegevuse arendamist ja korraldamist. Kohtumisel osalesid Tartu ja Tallinna Ülikooli esindajad, Välis- ning Haridus- ja Teadusministeeriumi töötajad. Arutelu käigus leiti, et riigipoolne toetus suundade tegevuseks on oluline ja vajalik. Välisministeeriumi ja Haridus- ja Teadusministeeriumi koostöös on eraldatud Aasia, Arktika ja Venemaa suunalise teadmise loomiseks ja arendamiseks eraldatud üle 900 000 euro.

Komisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul on valdkondlik õppe- ja teadustegevus olnud komisjoni tähelepanu all juba pikemat aega. “Kuigi esimesed rahaeraldused on tehtud, et esimesi projekte käivitada, on vaja pikaajalist ja jätkusuutlikku rahastamist,” tõdes Mihkelson. “Riik peab läbi vastava koolitustellimuse finantseerima ülikoolide teadus- ja õppetegevust selleks, et tuleks juurde eksperte nende valdkondade erinevatel tasanditel, nii diplomaatias, poliitikas kui ka ettevõtluses,” täpsustas Mihkelson. 

Kohtumisel osalesid Välisministeeriumi poliitika planeerimise osakonna peadirektor Eerik Marmei ja teadusnõunik Erle Rikmann, Haridus- ja Teadusministeeriumi teadus- ja arendustegevuse ning kõrg- ja kutsehariduse poliitika asekantsler Renno Veinthal, Tartu Ülikooli Aasia keskuse juhataja Elo Süld ning keskuse nõukogu esimees, majandusprofessor Urmas Varblane, Johan Skytte poliitikauuringute instituudi juhataja Kristiina Tõnisson ja asejuhataja õppetöö alal Olga Bogdanova, Tallinna Ülikooli teadusosakonna juhataja Madis Saluveer ning Lähis-Ida kultuuriloo lektor Helen Geršman. 
Loe kohtumise kohta täpsemalt Väliskomisjoni FB postitusest.

Elo Süld

Elo Süld räägib rahvusvahelise ajaloo seminaril islamismi poliitilisest jõust Lähis-Idas

2020. aasta 30. juulil meie hulgast lahkunud Lee Teng-hui 李登輝, hüüdnimega Mr. Democracy, koos praeguse presidendi Tsai Ing-weniga 蔡英文.

Teadlikkuse tõstmise minut - kes on taivanlased?

Doktoritöö kaitsnud Anastasia Sinitsyna Aasia keskuse kolleegidega

Teadur Anastasia Sinitsyna kaitses doktoritöö