Autor:
Tartu Ülikooli raamatukogu

Tartu Ülikooli teadlased pääsevad nüüd ligi sinoloogiaalastele materjalidele ja andmebaasidele

Tartu Ülikool sõlmis Taiwani rahvusraamatukoguga sinoloogiaalaste ehk hiina keele, kultuuri, kirjanduse ja ajaloo teemaliste andmebaaside ja materjalide vahendamise koostöölepingu. Omavahelisi haridus- ja kultuurisuhteid tugevdavale koostöölepingule kirjutasid alla Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser ja raamatukogu direktor Krista Aru ning Taiwani rahvusraamatukogu peadirektor Shu-hsien Tseng.

Taiwani Rahvusraamatukogu on loonud Taiwani Hiina-uuringute teabekeskuse (Taiwan Resource Center for Chinese Studies) rahvusvahelise koostööprojekti, mille abil tutvustatakse Taiwanis publitseeritud sinoloogiaalaseid raamatuid jm materjale. Teabekeskused on loodud 34 rahvusvaheliselt tunnustatud ülikooli juurde, kelle hulka kuuluvad näiteks Oxfordi Ülikool, Leideni Ülikool, Tōkyō Ülikool, Austraalia Riiklik Ülikool ja Toronto Ülikool.

Nüüd pääsevad sinoloogiaalasele teaduskirjandusele ligi ka Tartu Ülikooli töötajad ja üliõpilased ning ka kõik teised raamatukogu külastajad. Uued hiinakeelsed raamatud ja perioodikaväljaanded kuuluvad edaspidi Tartu Ülikooli raamatukogu varamusse. Andmebaasi leiab Tartu Ülikooli raamatukogu andmebaaside nimekirjast Sinica Sinoweb nime alt.

Koostöölepingu sõlmimise ülikoolipoolse eestvedaja Mart Tšernjuki sõnul luuakse ka juurdepääs põnevatele digimaterjalidele. „Leping on oluline ja hädavajalik samm Tartu Ülikoolis tegutsevate Hiina-uurijate ja miks mitte ka laiemalt orientalistide jaoks. On rõõmustav, et meil on nüüd nii palju teemakohast kirjandust siinsamas Eestis võimalik kätte saada,“ ütles Tšernjuk.

Taiwani Hiina-uuringute teabekeskuse kohta saab rohkem teada keskuse tegevust tutvustavast videost.

Elo Süld

Elo Süld räägib rahvusvahelise ajaloo seminaril islamismi poliitilisest jõust Lähis-Idas

2020. aasta 30. juulil meie hulgast lahkunud Lee Teng-hui 李登輝, hüüdnimega Mr. Democracy, koos praeguse presidendi Tsai Ing-weniga 蔡英文.

Teadlikkuse tõstmise minut - kes on taivanlased?

Doktoritöö kaitsnud Anastasia Sinitsyna Aasia keskuse kolleegidega

Teadur Anastasia Sinitsyna kaitses doktoritöö