Autor:
/Unsplash

Hõbepappel Diplomaatias Singapuri geopoliitilisest ja ajaloolisest tähendusest

Täna, 16.12.2022 ilmunud ajakirjas Diplomaatia ilmus meie analüütiku Urmas Hõbepappeli artikkel “Singapuri geopoliitiline ja ajalooline tähendus“. Kirjatükk tutvustab lühidalt saareriigi geograafilise ja majandusliku tähtsuse arengut ja rahvusvahelise koostöö tegemise põhimõtteid. Ka toob ta välja, mille poolest sarnanevad Eesti ja Singapur ning mida on majanduslikult edukal saareriigil meilt õppida.

Mida tõi Hõbepappel artiklis välja?

  • Enamasti heakskiitev suhtumine oma ajaloosse ning selle “kangelastesse” on Singapuri majandusedu eeldus – sõbralikud suhted kõikide riikidega, kaasa arvatud endiste koloniaalisandatega, aitab Singapuri majandusel kasvada.

  • Samas mõistab Singapur väga hästi, et saareriigi julgeolek ja jõukus sõltub rahvusvahelise korra püsimisest, mille on Venemaa käitumine ohtu seadnud. Singapur oli üks esimestest riikidest, kes Putini režiimi agressiooni hukka mõistis ning Venemaale sanktsioonid kehtestas.

  • Kuid erinevalt meist ei pea Singapur võitlust demokraatia nimel. Singapur ei mõistnud Venemaa agressiooni Ukrainas hukka, et kaitsta liberaal-demokraatlikke väärtusi, vaid tõukub väga selgest vajadusest kaitsta õiguspõhist rahvusvahelist korda.

Artikkel sai ainest visiidist Singapuri, mida toetas Eesti saadkond Singapuris.

Helen Haas

Kas Lähis-Idas on ruumi demokraatiale?

Aasiateemalise teadlikkuse tõstmise minut

Teadlikkuse tõstmise minut

Elo Süld

Elo Süld räägib rahvusvahelise ajaloo seminaril islamismi poliitilisest jõust Lähis-Idas