Autor:
Pixabay

Leedu ja Jaapani suhete teemalise filmiõhtu juhatab sisse Linas Didvalis

Esmaspäeval, 23. mail algusega kell 16.00 näidatakse Jakobi 2 õppehoones (ruum 107) filmi “Kaunas. Sugihara ja Jaapani märgid”, mille juhatab sisse Linas Didvalis. Filmile järgneb temaatiline arutelu. Üritus on tasuta ja oodatud on kõik huvilised.

Image
Filmiõhtu juhatab sisse Linas Didvalis.

Linas Didvalis on Leedus asuva Vytautas Magnuse Ülikooli Aasia uuringute keskuse juhataja ja õppejõud. Keskuses uuritakse Aasia poliitika, majanduse ja ühiskonnaga seotud kaasaegseid trende. Didvalis õpetab bakalaureuse- ja magistritudengitele Aasia poliitikaga seotud õppeaineid. Teadustöös uurib ta lähemalt Jaapani keskkonnapoliitika ja jätkusuutlikkusega seotud küsimusi ja nende mõju Ida-Aasia regioonis. 

2018. aastal valminud dokumentaalfilmi “Kaunas. Sugihara ja Jaapani märgid” võtetel osales 20 teadlast ja poliitikut Leedust ja Jaapanist, teiste seas oli ka Linas Didvalis. 

Film kõneleb Kaunase ja Jaapani kahepoolsetest suhetest nelja inimese pilgu läbi. Üks neist inimestest on Yukichi Fukuzawa – esimene jaapanlane, kes Kaunast oma päevikus mainis ja sellest kirjutas. 1862. aastal sõitis ta koos 36 jaapanlasega rongiga läbi Leedu ja tegi lühikese jalutuskäigu Kaunases. Lisaks Steponas Kairys, kes on Leedu esimeste Jaapani-teemaliste raamatute autor. 1905. aastal hämmastas teda väike kauge riik, mis suutis võita kümme korda suuremat Venemaad ja inspireeris leedulasi iseseisvuse poole püüdlema. Oluline roll oli ka Matas Šalčiusel, kes otsustas sõita Leedust Jaapanisse jalgrattaga, ning diplomaat Chiune Sugiharal, kes näitas 1940. aastal Jaapani impeeriumi asekonsulina Leedus üles suurt kangelaslikkust.




 

Fo Guang Shan Memorial Center, Kaohsiung, Taiwan

JÄRELEVAADATAV: Loengusari „Budismi lugu“

Hõbepappel Hiina ja Venemaa suhetest tänases "Terevisioonis". Foto: A. Haas

Hõbepappel: kolm väärarusaama Hiinast

Emeriitprofessor Kalle Kasemaa 80. juubeli tähistamine

Tartu Ülikooli usuteaduskonna liikmetel on hea meel tõdeda, et meie õpetajal, kolleegil ja inspiratsiooniallikal, emeriitprofessoril Kalle Kasemaal täitub tänavu 30. detsembril 80. eluaasta.